Windows 11 installeren

Windows 11 installeren zonder TPM 2.0 en Secure Boot

Er zijn twee manieren om Windows 11 toch te installeren zonder deze vereisten. De eerste manier is door uitzonderingen toe te voegen aan het Windows 10 register. Deze tweede manier is het aanpassen van het ISO-bestand wat gebruikt wordt om Windows 11 te installeren. De eerste methode werkt als u Windows 10 wilt bijwerken naar Windows 11 en de tweede methode kunt u gebruiken als u Windows 11 vanaf een installatie-medium installeert zoals bijvoorbeeld een USB-stick.

Windows register aanpassing

Om zeker te zijn raadt ik aan om een Windows herstelpunt aan te maken voordat u wijzigingen gaat doorvoeren in het Windows register. Op deze manier kunt u de wijzigingen altijd terugdraaien.

In de Windows 10 zoekbalk type: regedit. Open de Windows Register Bewerker.

In de regedit editor open de volgende mappen structuur aan de linkerzijde.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup

Klik met de rechtermuisknop op de map “Setup” in het menu klik op Nieuw en daarna op Sleutel.

Geef de Sleutel de volgende naam: LabConfig

1. Klik daarna op de vrije ruimte aan de rechterzijde met de rechtermuisknop. In het menu klik op Nieuw en daarna DWORD Waarde (32-bit).

2. Geef deze nieuwe DWORD (32-bit) waarde de naam: BypassTPMCheck

Hieronder ziet u het resultaat. Maar we zijn nog niet klaar.

Herhaal stappen 1 + 2 nog twee keer. Echter nu maakt u nog twee DWORD (32-bit) waardes aan met een andere naam, namelijk:

  • BypassRAMCheck
  • BypassSecureBootCheck

Hieronder in de afbeelding ziet u het resultaat.

Dubbelklik op iedere waarde en wijzig de waarde naar 1. Begin bij “BypassTPMCheck”, dubbelklik erop en wijzig de waarde naar 1. Klik op OK. Zie onderstaande afbeelding.

Herhaal dit voor alle 3 de waardes, dus “BypassTPMCheck” naar 1, “BypassRAMCheck” naar 1 en “BypassSecureBootCheck” naar 1.

Uiteindelijk is dit het resultaat, zie onderstaande afbeelding.

Sluit nu de Windows register editor af en herstart uw computer. Na de herstart kunt u Windows 10 wel bijwerken naar Windows 11 zonder TPM en SecureBoot controles.

Windows 11 installeren zonder TPM 2.0 en SecureBoot via een ISO

Als u Windows 11 wenste te installeren zonder TPM 2.0 controle en SecureBoot controle op een oudere PC die dit niet ondersteunt dan heeft u twee ISO-bestanden nodig. Namelijk een Windows 10 ISO-bestand en een Windows 11 ISO-bestand. Deze ISO-bestanden gaan we aanpassen en daarna wegschrijven naar installatie media zoals een USB-Stick. Deze USB-Stick kunt u daarna weer gebruiken om Windows 11 te installeren op een computer die eigenlijk Windows 11 volgens Microsoft niet zou ondersteunen.

Let op enige technische kennis vereist. Ik doe mijn best het zo duidelijk mogelijk uit te leggen voor iedereen. Het verwerken van de informatie in deze tip en op deze manier neemt veel tijd in beslag.

Windows 10 ISO-bestand downloaden

U begint met het downloaden van een ISO-bestand van Windows 10. Dit kunt u doen met het hulpmiddel Windows ISO Downloader.

Open Windows ISO Downloaden en klik in de rechterkolom op Windows 10. Daarna volgt u de stappen en download u het Windows 10 ISO-bestand.

U heeft nu een Windows 10 ISO-bestand. Nu hebben we een Windows 11 ISO-bestand nodig.

Windows 11 ISO-bestand downloaden

Ga naar de website uupdump.net. In het de zoekbalk type: Windows 11.

Selecter een Windows 11 Insider Preview versie. De laatste in de meeste gevallen. Klik erop. Klik niet op Cumulative Update want dat is geen complete Windows 11 versie.

Wijzig language in Dutch. Klik daarna op de Next knop.

Selecteer de editie die u wenst. In de meeste gevallen kunt u dit laten zoals het er staat, u hoeft niets te wijzigen. Klik daarna op Next.

Ook hier hoeft u in principe niets te wijzigen. Controleer of “Download and convert to ISO” ingeschakeld is en “Include updates (Windows converter only)” is aangevinkt. Klik daarna op Create download package.

Er wordt nu een zip-bestand naar uw computer gedownload. Pak het zip-bestand uit en plaats de bestanden op een gewenste locatie.

Let op: ik raadt u aan om voor de volgende stap uw antivirus uit te schakelen. Soms levert dit problemen op en worden bestanden en verbindingen onnodig geblokkeerd.

In de nieuwe map vind u een aantal bestanden. We hebben het bestand: uup_download_windows.cmd nodig. Klik erop met de rechtermuisknop en kies voor Als Administrator uitvoeren.

Er wordt nu een nieuw Opdrachtprompt venster geopend waar het script de Windows 11 bestanden zal downloaden en de ISO zal converteren. Dit proces kan lang duren.

Als het script klaar is vind u in dezelfde map als uup_download_windows.cmd een nieuw bestand. U ziet een Schijfkopiebestand. Dit bestand is de Windows 11 ISO die u nodig heeft.

Ik raad aan om het Windows 10 iso bestand en het Windows 11 iso bestand samen in een nieuwe map te zetten, dat houdt het overzichtelijk.

Dubbelklik op het Windows 11 iso bestand om het iso bestand te mounten, met andere woorden te openen in Windows verkenner. U ziet nu een nieuw schijfstation. Dubbelklik erop om de inhoud te openen.

Ga naar de Sources map. Zoek naar bestand: install.wim. Klik met de rechtermuisknop op het install.wim bestand en kies voor Kopiëren. Kopieer het bestand naar de root van de C schijf.

Download nu NTLite naar uw computer en installeer NTLite door het installatieproces te volgen. Selecteer de gratis versie tijdens het openen.

Klik in de menubalk op Toevoegen. Klik daarna op Kopie bestand (WIM, ESD. SWM).

Ga naar de C schijf en selecteer het zojuist gekopieerde Install.wim bestand. Klik daarna op Openen.

Klik op OK bij de waarschuwing.

U ziet nu een lijst van alle versies die de Windows 11 iso bevat. Klik met de rechtermuisknop op de gewenste Windows 11 versie en klik op Exporteren en daarna ESD.

Klik bij de compressie waarschuwing op OK. Sla het install.esd bestand op in de Downloads map van uw computer.

Even wachten tot de exporteer actie klaar is. U krijgt een melding als het voltooid is. Dit kan lang duren, tot een uur of meer.

Download en installeer nu 7-zip. Dit is nodig om het Windows 10 iso bestand uit te pakken naar een map.

Ga ondertussen naar de map waar u het Windows 10 iso bestand heeft opgeslagen. Klik met de rechtermuisknop op het Windows 10 iso bestand en kies voor 7-Zip en daarna Uitpakken naar “windows 10 iso” (mogelijk bij u een andere naam, dit is afhankelijk van de naam van het iso-bestand).

Er wordt nu een nieuwe map aangemaakt met de inhoud van het Windows 10 iso bestand. Open deze nieuwe map. Ga naar de sources map en in de sources map zoek naar bestand: install.esd. Selecteer dit bestand en klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies voor verwijderen.

Ga terug naar de Downloads map waar u install.esd van de Windows 11 iso heeft opgeslagen. Controleer wel of de export via NTLite ondertussen voltooid is?

Kopieer dit install.esd bestand uit de Downloads map en plak het in de sources map van de inhoud van de Windows 10 iso. U heeft dus nu een geëxporteerd install.esd bestand uit de Windows 11 iso verplaatst naar de installatie media (sources) map van de Windows 10 iso inhoud. Snapt u het nog? Gelukkig 🙂

ISO bestand maken van Windows 10 inhoud

Nu u de inhoud van de Windows 10 iso heeft aangepast in de zojuist aangemaakte map dient u opnieuw een ISO-bestand aan te maken om onze “aangepaste” Windows 11 weer te kunnen installeren via USB.

Om nu opnieuw een iso-bestand te maken van de inhoud van de Windows 10 iso dient u AnyBurn te downloaden. Installeer AnyBurn op uw computer.

Klik op “Image van bestanden/mappen maken”.

Klik op de knop toevoegen. Klik op de map met de inhoud van de Windows 10 iso (en het aangepaste Windows 11 install.esd bestand in de sources map). Selecteer alle bestanden door op CTRL + A te drukken op uw toetsenbord. Als alle bestanden zijn geselecteerd klik dan op Toevoegen.

Klik op Volgende.

Klik op het map icoon om een naam voor het nieuwe aangepaste ISO bestand op te slaan. Geef het een naam en klik op Opslaan.

Klik daarna op Creëren onderaan. Er wordt nu een ISO-bestand aangemaakt op de geselecteerde locatie. Dit kan even duren.

Als het AnyBurn proces klaar is heeft u nu een ISO-bestand met een aangepaste Windows 10 versie die Windows 11 zal installeren. Deze ISO kunt u gebruiken om een Windows 11 te installeren op een computer die eigenlijk niet zou worden ondersteunt.

Om de ISO op een USB-stick te plaatsen kunt u gebruik maken van Rufus.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo
Kunnen we je helpen?