Windows herstelpunt maken in Windows 10 of Windows 11

Een Windows herstelpunt is een tijdelijke momentopname van het Windows 10 of Windows 11 besturingssysteem en bijbehorende configuraties. Een herstelpunt kan worden gemaakt om later Windows terug te kunnen herstellen bij eventuele problemen. Echter, in Windows is een herstelpunt aanmaken niet standaard geactiveerd.

Mocht u dus ooit in de problemen komen zonder een herstelpunt te hebben geactiveerd dan is dat zeer vervelend.

In dit artikel leg ik u stap voor stap uit hoe u een Windows herstelpunt aanmaakt en hoe u deze na het aanmaken ditzelfde herstelpunt weer terug kunt zetten.

Windows herstelpunt maken

In het Windows zoekvenster onderin de taakbalk zoek op: herstelpunt maken. In Windows 11 klikt u op het vergrootglas en zoekt naar: herstelpunt maken.

In het volgende venster, selecteer de C schijf waarvan u een herstelpunt wilt aanmaken.

Klik op de Maak knop en geef het herstelpunt een duidelijke naam, tijd en datum worden door Windows automatisch toegevoegd aan de naam van het herstelpunt.

Er wordt nu in Windows 10 een herstelpunt aangemaakt.

Als u het herstelpunt aangemaakt heeft dient u het ooit ook een keer te gebruiken om Windows te herstellen vanaf deze momentopname.

Laten we eens kijken hoe u een herstelpunt terug kunt zetten in Windows.

Windows herstelpunt terugzetten

In het Windows zoekvenster onderin de taakbalk zoek op: rstrui.exe. In Windows 11 klikt u op het vergrootglas en zoek op: rstrui.exe

Rstrui.exe is het systeemherstel programma voor Windows. Rstrui maakt het mogelijk om het Windows systeem te herstellen naar de eerder genomen herstelpunt.

Als systeemherstel is geopend heeft u twee opties. U kunt kiezen om het aanbevolen herstelpunt terug te zetten of te kiezen voor een ander herstelpunt. Het aanbevolen herstelpunt is handig als u recent een programma heeft geïnstalleerd of een configuratie heeft doorgevoerd waarvan u niet zeker bent en deze wilt herstellen.

Mocht u liever een wat ouder herstelpunt terugzetten zoals bijvoorbeeld een automatisch herstelpunt na installatie van Windows dan kiest u voor een ander herstelpunt.

In het volgende venster dient u het herstelpunt te bevestigen en zal na de bevestiging Windows beginnen met het herstellen van Windows.

Klik op voltooien.

Ik hoop u hiermee geholpen te hebben. Bedankt voor het lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat openen
Hulp nodig?
Hallo
Kunnen we je helpen?